Přeskočit na hlavní obsah

Nehaňte lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat. Chovají se racionálně.

 


V posledních týdnech se snažím vyhýbat diskusi na téma očkování nebo neočkování, protože mne to dost vnitřně vyčerpávalo. Přesto tomu nejde uniknout. Setkal jsem se s řadou lidí, kteří očkovaní nejsou. Někdy mě to u nich překvapilo, ale pomohlo mi to udělat si lepší obrázek o motivacích. 

Risk a zisk, důvěra a nedůvěra

Je to vlastně všechno jen o riziku a zisku. V podstatě klasická ekonomie.

Máme plně naočkovaných asi 59% osob v ČR. Je to asi maximum, dané důvěrou a nedůvěrou.

Důvěry v systém, doporučení vlády nebo obecně v očkování. A zároveň nedůvěry ve vlastní zdraví. Jste starší, riziková skupina, bojíte se více o své zdraví? Pravděpodobně se necháte očkovat, i když třeba nemáte úplně důvěru ve vládu. Nebo naopak - jste přesvědčeni o tom, že očkování je důležité, a i když se nebojíte COVIDu (je vám třeba 30 nebo i méně), jste očkovaní. A tak nějak se tyto dvě skupiny prolínají. 

Očkováním podstoupujete riziko. Nebudeme si nalhávat, že ne, je to tak. Všechno, co děláme, má v sobě nějakou míru rizika, možnost selhání, nebo neodpovídajícího zisku. Jet autem je rizikové, jít si zaběhat také, nakoupit něco přes internet také. Děláme to, protože ten zisk z toho dělání nám stojí za riziko – autem se dostaneme do práce, z běhání se nám vyplaví endorfiny a tak dále. 

Jsem očkovaný a považuji to za důležité pro společnost. Vnímám riziko spojené s očkováním a nevím, jestli se neprojeví nějaké dlouhodobé následky. Ale v životě jsem už dostal hodně očkování a mám důvěru i v toto nové proti COVIDu. Zisk převažuje nad rizikem. 

Ale to je jen můj názor. Je naivní myslet si, že to bude fungovat u každého.

Chovají se racionálně

Skutečně nechci hanit ty, kteří očkovaní nejsou. Souhrn jejich motivací, které má každý nějak nastavené, a které vycházejí z jeho vlastní situace (zdravotní, ekonomické a já nevím jaké) prostě říká, že ta rizika spojená s očkováním nestojí za ty zisky, které to pro něj má. Tak to prostě je a je to zcela racionální chování. 

Co si budeme povídat, pro mnoho lidí neexistují žádné další přínosy, které by jim vyvážily to nebezpečí, spojené s očkováním. Život až dosud byl prakticky bez omezení. Jediné, co je de facto omezovalo, bylo nošení roušky do obchodu (nebudeme si nalhávat, že je někdo nosí v zaměstnání – až na výjimky).

Motivace důvěry a nedůvěry už se vyčerpaly. Každý, kdo tyto motivy měl, už je očkován, a bez zpřísnění opatření se množství očkovaných nezvýší. 

Pokud nebude možné jít do hospody na jídlo bez očkování nebo potvrzení o prodělání COVIDu, efekt v podobě zvýšení množství naočkovaných lidí se zcela určitě dostaví. Nebudu tipovat, o kolik to bude, ale pro část populace toto „nepohodlí“ už bude znamenat to, že výhody očkování převáží nad nevýhodami. 

U někoho ne, u jiného ano. Zase se hodí na misky vah přínosy a rizika a každý si to nějak vyhodnotí. 

Skryté a odložené náklady

Musím v této souvislosti zmínit jednu myšlenku, efekt, který moc nevidíme, ale měli bychom vidět.

České zdravotnictví je skvělé a je pro občana v podstatě zadarmo. Ale zadarmo není nic na světě, někdo to platí. Vůbec si to ale neuvědomujeme. 

V těch propočtech osobních rizik, spojených s nemocí COVID, si nikdo nezapočítává to, kolik stojí léčení lidí na jednotkách JIP nebo ARO. Kolik to stojí práce zdravotníků, kolik se díky zaplněným nemocnicím odkládá operací. Jsou to takové odložené, neviditelné náklady. Jednou je ale zaplatíme, o tom vůbec nepochybujte. To, jak zdravotní systém vyžíráme zevnitř dlouhodobě nás bude mrzet (Přehled srovnání zdravotnictví v rámci OECD).

Proto si na závěr neodpustím kacířskou myšlenku. 

Přál bych si, abychom obnovili symbolické poplatky za zdravotní péči. Symbolické, ale jen abychom si i tady uvědomili, že nic na světě není zadarmo? 

Podle mne by to pomohlo nejen proti COVIDu. 




Zdroje informací:

počty očkovaných:     Počty očkovaných

Mýty o COVIDu:    Mýty o COVIDu

Náklady na léčbu: Náklady na léčbu lidí s COVIDem

Náklady na léčbu lidí s COVIDem

Je dražší lůžko pro COVID než pro jiné nemoci?


 

 

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KDU-ČSL, kluzký had české politiky?

Takhle před volbami se úplně roztrhl pytel s radami koho volit, nebo nevolit, kdo je dobrý, kdo nabízí to, co chcete, a kdo naopak. A samozřejmě se velice často probírají staré i nové hříchy. Každý nějaké má, a lidovci nejsou vyjímkou. Některé věci jsou skutečnou vinou, některé jen rozdílným úhlem pohledu. Příklad? Lidovci jsou zásadně proti sňatkům homosexuálů. Pro některé jsou tím pádem lidovci nevolitelní, stranou, která nehájí jejich práva. Pro jiné to je naopak výhoda. Tak to v demokracii funguje a fungovat má. A ten druhý příklad? Lidovci se dohodli, a pak zase nedohodli se Starosty a nezávislými na společné kandidátce. Kličkování a couvání byla hloupost, protože programově si jsou velmi blízcí a dokázali by prosazovat věci, které jsou správné. Pokud si za něco zaslouží tyto dvě uskupení vynadat, tak je to právě tento amatérismus – který se jim ostatně bohužel oběma vymstí, pokud se nestane zázrak. Střílím do vlastních řad, protože sám jsem lidovec, ale to roz

Vláda schválila postupnou sebevraždu státu

Nová koncepce rodinné politiky (schválena vládou 18.9.2017) se prostě jinak než sebevraždou nazvat nedá. Asi ji málokdo chce číst, takže mi dovolte z ní citovat některá podstatná data: v roce 2015 byla úhrnná plodnost 1,57 dítěte na jednu ženu (str.11). v roce 2050 bude počet osob starších 65 let asi 3,2 milionu (přibližně 1/3 populace), počet velmi starých lidí (85+) je odhadován v té době na 0,6 milionu (6% populace). V ČR bude v té době žít už jen 9,8 milionu lidí.  náklady na výchovu dítěte se odhadují v průměru na 2 000 000 Kč. To je to nejpodstatnější z analýzy současné situace (údaje, o kterých těžko můžeme pochybovat). Zhluboka se nadechněte, než začnete číst návrh opatření, která mají tento stav změnit. I když - některé návrhy by sice mohly část problémů skutečně alespoň zmírnit: Podpora výstavby startovacích bytů pro mladé rodiny je dobrá věc a míří na to, co je skutečný problém.  Souhlasím i s tím, že získat místo na částečný úvazek je ve