Přeskočit na hlavní obsah

Praho, měla bys ubrat. Takže UBER!


Nejsem z Prahy a vlastně ani nejezdím taxíkem. Tuto službu jsem využil v životě jen několikrát, dávám přednost MHD. To jen pro vysvětlení a možná omluvu mých chabých znalostí problematiky. 

Vůbec bych tento příspěvek nepsal, kdybych neviděl dnes (6.10.)  večer zprávy na ČT1. A protože už se na ně asi nikdo jiný nedívá, shrnu reportáž o boji mezi pražskými taxikáři, uživateli služby Uber, magistrátem a lidmi, kteří se chtějí nechat někam dopravit (je to boj ukrutný a nepřehledný, vůbec není jisté, kdo je čí spojenec či protivník). 

Reportáž je doslova akční. Popisuje zátah magistrátu na nepoctivé převážeče lidí (je nutné použít jiný výraz, protože uživatelé Uberu si neříkají taxikáři a taxikáři zase nepoužívají Uber). Figuranti magistrátu předstírají, že jsou zahraniční turisté a chtějí odvézt z Pařížské ulice někam jinam v Praze, cíl cesty není tak důležitý. Důležité je to, že tam čeká městská policie, která ihned zkontroluje auto, řízené převážečem a upozorní ho na prohřešky, které má na svědomí.  

V tento okamžik pro mě začala být reportáž trochu zmatená. Při využití služby Uber prý přijelo auto do pěti minut, dopředu figuranti věděli, kolik bude cesta stát, jakým pojedou autem a skutečně to tak i bylo. Cena přibližně 200 Kč. Běžný taxikář jednou odmítl figuranty odvézt, další si předem řekl o 600 Kč. Následovaly záběry, kdy byl řidič Uberu peskován kontrolory, že nemá taxametr a ještě něco měl špatně. V reportáži vlastně přímo zaznělo "všechno je špatně". Konec reportáže byl věnován vyčíslení pokut. 

Chápu magistrát města Prahy. Má schválená nějaká pravidla, která stále ještě platí, a měl by je vymáhat. Ale proč si primátorka Krnáčová prostě neposype hlavu popelem a neřekne, že banda taxikářů je věc, která už dávno neměla být regulována, protože to nevede k žádným zlepšením, a že na příštím jednání magistrátu zruší omezení? Místo toho nechá redaktory ČT natočit jak jsou ti levnější a poctivější převážeči lidí pokutováni a poučováni kontrolory slovy "to všechno je špatně". 

Ale myslím, že už to chápu. je to prostě promyšlené PR. Na mě zafungovalo. Nainstaloval jsem si Uber, a vlastně mám docela chuť ho co nejdříve vyzkoušet. 

Takže Praho, díky a UBER! 





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

KDU-ČSL, kluzký had české politiky?

Takhle před volbami se úplně roztrhl pytel s radami koho volit, nebo nevolit, kdo je dobrý, kdo nabízí to, co chcete, a kdo naopak. A samozřejmě se velice často probírají staré i nové hříchy. Každý nějaké má, a lidovci nejsou vyjímkou. Některé věci jsou skutečnou vinou, některé jen rozdílným úhlem pohledu. Příklad? Lidovci jsou zásadně proti sňatkům homosexuálů. Pro některé jsou tím pádem lidovci nevolitelní, stranou, která nehájí jejich práva. Pro jiné to je naopak výhoda. Tak to v demokracii funguje a fungovat má. A ten druhý příklad? Lidovci se dohodli, a pak zase nedohodli se Starosty a nezávislými na společné kandidátce. Kličkování a couvání byla hloupost, protože programově si jsou velmi blízcí a dokázali by prosazovat věci, které jsou správné. Pokud si za něco zaslouží tyto dvě uskupení vynadat, tak je to právě tento amatérismus – který se jim ostatně bohužel oběma vymstí, pokud se nestane zázrak. Střílím do vlastních řad, protože sám jsem lidovec, ale to roz

Vláda schválila postupnou sebevraždu státu

Nová koncepce rodinné politiky (schválena vládou 18.9.2017) se prostě jinak než sebevraždou nazvat nedá. Asi ji málokdo chce číst, takže mi dovolte z ní citovat některá podstatná data: v roce 2015 byla úhrnná plodnost 1,57 dítěte na jednu ženu (str.11). v roce 2050 bude počet osob starších 65 let asi 3,2 milionu (přibližně 1/3 populace), počet velmi starých lidí (85+) je odhadován v té době na 0,6 milionu (6% populace). V ČR bude v té době žít už jen 9,8 milionu lidí.  náklady na výchovu dítěte se odhadují v průměru na 2 000 000 Kč. To je to nejpodstatnější z analýzy současné situace (údaje, o kterých těžko můžeme pochybovat). Zhluboka se nadechněte, než začnete číst návrh opatření, která mají tento stav změnit. I když - některé návrhy by sice mohly část problémů skutečně alespoň zmírnit: Podpora výstavby startovacích bytů pro mladé rodiny je dobrá věc a míří na to, co je skutečný problém.  Souhlasím i s tím, že získat místo na částečný úvazek je ve

Nehaňte lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat. Chovají se racionálně.

  V posledních týdnech se snažím vyhýbat diskusi na téma očkování nebo neočkování, protože mne to dost vnitřně vyčerpávalo. Přesto tomu nejde uniknout. Setkal jsem se s řadou lidí, kteří očkovaní nejsou. Někdy mě to u nich překvapilo, ale pomohlo mi to udělat si lepší obrázek o motivacích.  Risk a zisk, důvěra a nedůvěra Je to vlastně všechno jen o riziku a zisku. V podstatě klasická ekonomie. Máme plně naočkovaných asi 59% osob v ČR. Je to asi maximum, dané důvěrou a nedůvěrou. Důvěry v systém, doporučení vlády nebo obecně v očkování. A zároveň nedůvěry ve vlastní zdraví. Jste starší, riziková skupina, bojíte se více o své zdraví? Pravděpodobně se necháte očkovat, i když třeba nemáte úplně důvěru ve vládu. Nebo naopak - jste přesvědčeni o tom, že očkování je důležité, a i když se nebojíte COVIDu (je vám třeba 30 nebo i méně), jste očkovaní. A tak nějak se tyto dvě skupiny prolínají.  Očkováním podstoupujete riziko. Nebudeme si nalhávat, že ne, je to tak. Všechno, co děláme, má